Nyitóoldal Rólunk Elérhetőség Adatvédelmi nyilvántartás Szakvásárok
Utak
Ország:
Kategória:
Árkategória:
Utazási eszköz:

Felhasználói név: Jelszó: | Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Egyiptom

EGYIPTOM:

Földrajzi adatok

 Egyiptom Észak-Afrika legnépesebb országa, északon a Földközi-tenger, keleten a Vöröstenger határolja. Legnagyobb tája a Nílusvölgyétõl nyugatra elterülõ Líbiai-sivatag, az ország területének 2/3-át foglalja el. A kõ- és homoksivatag egyhangúságát csak néhány medence, valamint az „Új-völgy” oázisai (Kharga, Siwa, Dakhla) élénkítik. A kisebbik, keleti országrészt a Sínai-félszigeten is húzódó Arab-sivatag, valamint a Vörös-tenger partjával párhuzamosan futó hegységek alkotják. A két sivatagi táj között nyújtózik a Nílus-völgy hatalmas folyami oázisa, mely az ország ütõerét jelenti évezredek óta, csaknem a teljes lakosság és gazdaság a folyó menti keskeny sávban összpontosul.

 Közlekedés

Az ország földrajzi helyzetének köszönhetõen nyugat-keleti irányú útvonalakkal szinte egyáltalán nem rendelkezik (kivétel a Földközitenger partvidéke és néhány, a tengerpartra vezetõ útvonal, pl. Qena-Safaga). A fõ észak-déli közlekedési sáv a Nílus völgye, ahol Kairó és Asszuán között vasútvonal is fut. Egyiptomon belül több autóbusz-társaság mûködik, szinte valamennyi nagyon jó szolgáltatást nyújt. A turistákat szállító autóbuszok kormányrendelet miatt a nagyvárosok között konvojokban közlekednek, ezeknek meghatározott indulási idejük van. A városokon belül a helyi tömegközlekedést az iránytaxikként funkcionáló mikrobuszok jelentik, ezekkel bármikor bárhová el lehet jutni. Hurghada és Sharm El Sheikh között rendszeres hajójárat közlekedik, valamint a nagyobb városok belföldi repülõjáratokkal (Egyptair) is összeköttetésben vannak.

Vásárlás

Vásárláskor induljunk ki abból, hogy az arab országokban az alku bizonyos fokig elvárt mûvészet és játék egyben. A bazárok ebbõl a szempontból talán olcsóbbak, nagyobb az alku lehetõsége is, de vigyázni kell, hogy milyen minõségû árut vásárolunk meg. Az ajándékboltok, trafikok és élelmiszerüzletek nyitva tartása változó, csakúgy, mint ugyanannak a terméknek az ára és minõsége. Egyiptomban a fenti, nálunk természetesnek tûnõ tényekre nincs szabály, hihetetlenül olcsón, de olykor borzasztóan drágán juthatunk hozzá bármihez, ez egy olyan világ, ahol olykor még a gyógyszertárban is alkudni kell, itt minden megtörténhet.

 Borravaló

A Közel-Kelet idegenforgalmának jellemzõje, a boldogulás alapfeltétele az út elején, a helyi képviselõk által beszedett baksis, amelyet az ún. belsõ személyzet (határõrök, vámosok, hotel managerek) javadalmazására fordítunk. Természetesen ettõl függetlenül minden turistától mindenhol elvárj&aa

Online foglalások
Elérhetőség

BTA Utazási Iroda
Mobil: +36 20 9811 044
Tel/Fax: +36 27 350 531
Email: agency@bta-utazas.hu
(C) BTA Idegenforgalmi Kft. 2009.