Nyitóoldal Rólunk Elérhetőség Adatvédelmi nyilvántartás Szakvásárok
Utak
Ország:
Kategória:
Árkategória:
Utazási eszköz:

Felhasználói név: Jelszó: | Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Lengyelország

LENGYELORSZÁG

Földrajzi elhelyezkedés, határok.

A Lengyel Köztársaság Közép-Európában fekszik, nyugaton Németországgal, délen Csehországgal és Szlovákiával, keleten Litvániával, Belorussziával és Ukrajnával határos, míg északon Oroszországgal (Kaliningrádi övezet) és a Balti-tengerrel határos.

Területe, lakossága, nyelve.

A 312,7 ezer km területû ország 38 millió lakost számlál. A hivatalos nyelv a lengyel.

 Az ország címere és nemzeti színei.

Lengyelország címere piros alapon aranykoronás fehér sas, a nemzeti zászló fehér-piros.

 Fõváros, nagyobb városok, közigazgatási rendszer.

 Lengyelország fõvárosa Varsó,

 mely kb. 1.700 ezer lakost számol az ország legnagyobb folyója, a Visztula két partján fekszik. A lengyel fõváros egyéb európai városoktól nem fekszik messze, Párizsba a repülõút 2 óra20 perc (1610 km), Berlinbe mindössze 1 óra 35 perc (590 km)ü Az ország nagyobb városai közé tartozik még: £ódz, Krakkó, Wroc³aw, Poznañ, Gdañsk, Katowice és Szczecin. Valamennyi város vasúton, közúton és légi úton egyaránt jól megközelíthetõ.

Lengyelország közigazgatási rendszere 16 vajdaságból áll.

 Lengyelország földrajzi arculata és környezete.

Lengyelország igen változatos arculattal rendelkezik. Az alföldi jelleg az uralkodó, fõleg az ország északi-tengerparti és középsõ területein. A tengerparti részen, a Balti-tenger mentén csodálatos, homokos nagykiterjedésû strandok kaptak helyet. Délebbre, a Pomerániai, Mazuri és Wielkopolskai Tóvidékeken, a festõi erdõsdombos területeken tavak ezrei rejtõznek, s köztük a legnagyobb - a ¦niardwy, melynek vízterülete közel 113 km. Lengyelország déli részén fennsíkok és hegyvonulatok húzódnak: a Szudéták, melynek legmagasabb csúcsa a Sniezka (1603 m) és a Kárpátok, melynek központi része az alpesi jellegû Tátra, a legmagasabb lengyel csúccsal: Rysy (2499 m)ü A lengyel tájak zömében erdõs területek, számos folyó és patak, s köztük két legnagyobb folyó: a Visztula és az Odera, a maga igen gazdag növény és állatvilágával.

 

Online foglalások
Elérhetőség

BTA Utazási Iroda
Mobil: +36 20 9811 044
Tel/Fax: +36 27 350 531
Email: agency@bta-utazas.hu
(C) BTA Idegenforgalmi Kft. 2009.