Nyitóoldal Rólunk Elérhetőség Adatvédelmi nyilvántartás Szakvásárok
Utak
Ország:
Kategória:
Árkategória:
Utazási eszköz:

Felhasználói név: Jelszó: | Elfelejtett jelszó | Regisztráció
London

A turista számára London túl nagy falatnak tűnik. Igyekszik megtervezni, felkészülni, térképeket bejelölgetni, egyebek. Aztán a nap végén elveszve, megázva, áttekinthetetlen informácóhalmazzal a fejében ücsörög valamelyik pubban, és boldogító söre mellett érti meg, hogy ez az életérzés, ez a kedélyes összevisszaság az, amivel a világ fővárosában leginkább gazdagodott.

De az esti sörig még van 28 megálló a városnéző busszal. A Buckingham palotán fenn a zászló, az okosabb utasok bólogatnak: bent van a királynő. Aki a monarchiák nagy barátja, annak bizonyára lenyűgöző élményt nyújt a szőrmesapkás testőrök őrségváltása az építészetileg meglehetősen középszerű, század eleji palota előtt.
A másik oldalon a St. James-park padjain ülő londoniak napi passziójukat űzik: etetik a mókusokat. Mennyi idő kellett, míg a mókusok legyőzték félelmüket a londoniakkal szemben? - ezt nem tudhatjuk meg, de miután a turistabusz elment, van idő mélázgatni az olvasgató, sétáló, látványosan nyugodt londoniak között.
Trafalgar tér felé haladva úgy tűnik, mintha az eső nem zavarna senkit, galambetetők és görkorcsolyások a körforgalom közepén. Az örvényléstől megszédülve gyorsan be a St. Martin in the Fields templom kriptái közé. Ott, a sírköveken ücsörögve jólesik egy tea, ha morbid is kissé. A régi londoniak sírja felett érdemes elmerengeni megint: időszámításunk után 60-ban itt már híd állt a Temzén, és bár a Westminster területe - amely ingovány volt -, a mai City, az üzleti élet beton-üveg szentélye már akkor benépesült rómaiakkal.
Hogy azután hogyan lett e néhány négyzetmérföldnyi terület a világ fővárosa, a brit birodalom központja, a világ fejlődésének éllovasa? Erről majd legközelebb, most jön a következő busz, amely a Downing Streethez visz. Micsoda csalódás! Az utca kicsi, a miniszterelnök rezidenciája a 10. szám alatt szintén, ráadásul az utcácska biztonsági okok miatt lezárva. Szemközt viszont irdatlan tömeg, mindenki egyenöltönyben, kiskosztümben, nyüzsgés az utcán. Mi lehet ez, valami tüntetés-féle, vagy a Hivatali patkányok című filmet forgatják? Nem, csak happy hour van az egyik tradicionális kocsmában, a vendégsereg az egész utcát benépesíti. A félárú sör kárpótlás a Downing Street 10-ért.
Eljött az idő, hogy megszülessen a stratégiai döntés, innentől - megszabadulva a nyitott tetejű városnéző busztól - gyalog folytatódik a városnézés.
Következik a parlament és a Westminster. Csoda történt, éppen a nyitott házak nemzetközi napja van, azaz meg lehet tekinteni a Westminster Hallt. Ez a gótikus csarnok, amely az egykori királyi palotához épült, és éppen arról van benne kiállítás, hogy ki mindenkit koronáztak meg vagy ütöttek lovaggá itt. Sajnos a parlament két házába most nem lehet átmenni, ahhoz írásbeli engedélyek kellenek. Aki a monarchiák nagy barátja, annak bizonyára lenyűgöző élményt nyújt a rizsporos parókában tetszelgő főrendek vitája odaát, az angolok viselkedésére azonban inkább jellemző az alsóház, ahol a képviselők helyükről felugrálva, öklüket rázva is képesek "kedves bar&aacut

Online foglalások
Elérhetőség

BTA Utazási Iroda
Mobil: +36 20 9811 044
Tel/Fax: +36 27 350 531
Email: agency@bta-utazas.hu
(C) BTA Idegenforgalmi Kft. 2009.