Nyitóoldal Rólunk Elérhetőség Adatvédelmi nyilvántartás Szakvásárok
Utak
Ország:
Kategória:
Árkategória:
Utazási eszköz:

Felhasználói név: Jelszó: | Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Athén

A görög főváros történelmi emlékeivel és megszámlálhatatlanul sok üzletével és szórakozóhelyével egyszerre romantikus és modern.


Ugyanúgy megtalálhatók itt a zsúfolt utcák és terek, ezer színű kirakatok, mint a kis szűk sikátorok. Az igazi, nyüzsgő metropoliszban számos kávéház, étterem, pub, taverna és kocsma várja a látogatókat. Éjszaka sem áll meg az élet, amikor diszkók, bárok és night klubok sokasága közül válogathatunk.


Athén éghajlata általában meleg, a látogatókat állandó napfény fogadja. A téli átlaghőmérséklet is 14 C körül alakul.

A városban úton-útfélen megtalálható narancsfákról eszünkbe ne jusson szedni, mert a gyümölcsbe harapva egyből ráébredünk, hogy csak "dekoráció", maga a vadnarancs ehetetlen. Ne lepődjünk meg, ha egy rendőr nem enged be minket a városba, ugyanis a hatalmas szmog miatt a hatóságok egyik nap a páros, másik nap a páratlan rendszámú autókat engedik be.

Különböző népek és kultúrák keverednek Athénban, s a város legkülönbözőbb és legmeglepőbb helyein találkozhatunk ókori görög, bizánci, római, valamint török látványosságokkal. A turista élvezheti, hogy a török bazárokra emlékeztető piacok mellett az egyik oldalon több ezer éves ókori romokat, míg a másikon olyan omladozó neoklasszikus palotákat fedez fel, amelyekről Athént "a Mediterrán Párizs"-nak nevezték.

A hatmilliós lakosú város a kontinens egyik legrégibb települése, az európai civilizáció bölcsője. A város legjelentősebb emlékei a görög kultúra klasszikus korából, főként az i.e. V. századból maradtak ránk. Turisztikai látványosságait ma is az ókori kultúra maradványai jelentik: az Akropolisz, az Agóra és számos más régészeti emlék.

Az Akropolisz görögül azt jelenti: a város legmagasabb pontja. A domb tetején négy épület áll: a legnagyobb és leglenyűgözőbb a Parthenon, amely Szűz Athéna, Athén védőszentjének temploma. A dór templomot oszlopsor veszi körül. I. e. 447-432 között épült, építésekor csak márványt használtak, amit a közeli hegyből bányásztak ki. Az V. században keresztény templommá alakították, majd a törökök iszlám mecsetnek használták. 1687-ben, a velenceiek felrobbantották az ide berendezett török lőszerraktárt. A Parthenont három épület veszi körül: a Propylaia, az Erechtheum és Niké Temploma. Az Akropolisz közelében található az ókori Agóra, a piactér, amely a közélet központja volt.


Érdemes megnézni a Keramikos Temetőt, ahol az ókori Athén legfontosabb polgárai temetkeztek. Az Akropolisz lábánál található Dionysos a legöregebb görög színház, amely még az i. e. V. században ép&uum

Online foglalások
Elérhetőség

BTA Utazási Iroda
Mobil: +36 20 9811 044
Tel/Fax: +36 27 350 531
Email: agency@bta-utazas.hu
(C) BTA Idegenforgalmi Kft. 2009.