Nyitóoldal Rólunk Elérhetőség Adatvédelmi nyilvántartás Szakvásárok
Utak
Ország:
Kategória:
Árkategória:
Utazási eszköz:

Felhasználói név: Jelszó: | Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Stockholm

Stockholm észak Velencéje. Semmi sem lehet hamisabb ennél - állapíthatja meg a turista csalódva, miután ebben a gyönyörű városban van ugyan víz, tavak és tenger, sőt szigetek, de a város hangulata, a klíma, a növényzet, és nem utolsósorban az emberek - minden más.

 Ha valakinek szerencséje van, és tiszta időben - ami itt nem túl gyakori -, repülőgéppel érkezik a svéd főváros fölé, akkor csodálatos élményben lehet része. Jobbra a Balti-tengert láthatja, a szigetvilággal, a jégkorszakból visszamaradt, lecsiszolt gránitdombok némelyikén házakkal és fákkal, balra pedig a Mälar-tó ezer apróbb-nagyobb öblét, a partokra épített lakótelepekkel, alvóvárosokkal, és a kettő találkozásánál, a két zsilip között alatta terül el az óváros és a city.

Az első település a környéken i.sz. 700-ból származik, a Mälar-tó Bjukö szigetén a vikingek megalapították Birka városát, Észak-Európa e korban legnagyobb kereskedelmi központját. A várost földbol és rönkfákból épített fal vette körül, és mintegy 200 évig tartotta vezeto helyét, akkor a lakosok elhagyták, és a közeli Sigtunába költöztek. Nyáron megtekinthetok az ásatások, míg az értékesebb leleteket a Történeti Múzeum állandó kiállításán találjuk meg.
750 évvel ezelott új fővárosa lett a svédek birodalmának, Stockholm (a név a "rönkfa", és a "domb" szavak egymás mellé tétele), amely védelmileg lényegesen jobb helyen épült: a Mälar-tó és a tenger találkozása egy kis szigetet fog közre, erre telepedtek az első lakosok, itt épített palotát a király is. Stockholm sem tudta elkerülni a középkori európai városok sorsát, többízben tuzvész pusztította el. A kis szigeten ma a Gamla Stan (óváros) koházai az 1500-1600-as évek hangulatát őrzik, míg a királyi palota többszöri átépítés és egy hatalmas tűzvész után végleges formáját 1697-ben nyerte el. Az óváros szigetén álló palota manapság múzeum és a király munkahelye. Gyermekei születése után az uralkodó kiköltözött a Mälar-tó partján épült festoi szépségű Drottningholm palotába, amelynek egyik épülete az eredeti formájában ma is működő, barokk színház. (Itt készült Ingmar Bergman csodálatos operafilmje, Mozart Varázsfuvolájának feldolgozása. A színház nyári opera-előadásain több magyar énekes vendégszerepelt már.)

Modern korunkban a svéd városokat az építészet fenyegette: a '70-es évek milliós programja keretében évente 100 ezer lakás épült, de sokhelyütt a régi városközpontok lebontása árán. Szerencsére Stockholm óvárosához nem nyúltak, kialakították viszont az alvóvárosok rendszerét. A belvárostól sugarasan kifelé haladva hatalmas lakótelepek épültek, amelyeket a T-bana, azaz a metró és autósztrádák, hidak és alagutak rendszere köt össze a központtal. Szerencsére a svédek természetszeretete az építészetben, illetve a városrendezésben is tükrözodött: Stockholmban rengetek a fa. Nemcsak a városrészek között hagytak kisebb-nagyobb erdoket, de a lakótelepeket is &

Online foglalások
Elérhetőség

BTA Utazási Iroda
Mobil: +36 20 9811 044
Tel/Fax: +36 27 350 531
Email: agency@bta-utazas.hu
(C) BTA Idegenforgalmi Kft. 2009.