Nyitóoldal Rólunk Elérhetőség Adatvédelmi nyilvántartás Szakvásárok
Utak
Ország:
Kategória:
Árkategória:
Utazási eszköz:

Felhasználói név: Jelszó: | Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Velence
Velence az a város, ahová mindig vissza kell térni.

Beszívni ódon illatát, megetetni a galambokat a Szent Márk téren, a szűk sikátorok labirintusán visszasétálni emlékeink terére, ahol kávét szürcsölve hallgattuk a parányi szökőkút dallamos csobogását.


 A lagúnák városában még a közlekedés is élmény. Vidám vaporettók - vízibuszok - szállítják az utasokat végig a széles főútvonalon, a Canale Grandén és szinte páholyból nézhetjük a rózsaszínű, mézsárga, ezüstszürke, vörös mesepalotákat. Közülük is a legszebb az aranycsipkés Ca'd'Oro, amely fél évezrede épült a Velencére olyannyira jellemző gótika stílusában. Ahány palota, annyi legenda. Az egyikben Wagner komponálta a Trisztán és Izolda zenéjét, a másikban Hemingway dolgozott valamelyik regényén. Miközben az ember merengve fürkészi a fényben csillogó házak félhomályos termeinek titkait, a Canale Grandén zajlik a mindennapi élet. Áruval megrakott motorcsónakok pöfögnek, gondolák siklanak, csobbannak az evezők, elragadtatva sikoltoznak a turisták, és valahol mindig dalra fakad egy szalmakalapos, csíkos matrózpólós gondoleiro. Négyszáz éve még húszezren szelték a csatornákat, ma alig félezren űzik az ősi mesterséget, és még így is néha órákig vesztegelnek fuvarra várva. A gondolázás egyrészt drága mulatság, másrészt lassú. A turisták pedig rohannak, hogy minél többet lássanak Velencéből. Elsőnek mindjárt kirajzanak a Piazettára - a helybeliek így nevezik a Szent Márk teret -, végigszáguldanak a Dózse-palotán, fényképezkednek a Sóhajok hídjánál, majd vágtatnak a Rialtóhoiz, ahol minden talpalatnyi helyen árusítanak. Dinnyét, szőlőt, articsókát, halat, húsokat, sajtokat és persze divatos holmikat is: cipőket, táskákat, farmert, illatszert, velencei szuveníreket. Itt a legnagyobb a választék, itt kaphatók a legolcsóbb áruk, és itt lehet a kevésből is lealkudni valamennyit. Sőt a forintot is elfogadják, ha kifogytunk a lírából. Van valami, ami mellett nem lehet elrohanni: az a város káprázatos színorgiája. Bellini mély aranybarnái, Tiepolo és Canaletto üde pasztelljei Tintoretto drámaian mozgalmas vörösei, Veronese titokzatos ezüstjei mind felsejlenek a piacok festői tarkaságában, a divathoz igazított kirakatok dús árnyalataira. Minden napnyugta megelevenedő freskó az égbolt tűzzománcára kirajzolódó paloták és gondolák fekete sziluettjével. Nem kell festőnek lennünk ahhoz, hogy elálljon a lélegzetünk amikor a kihunyó nap utolsót lobban a Szent Márk-székesegyház bejáratának aranyhomlokzatán.

Velence a világ egyetlen másik városához sem hasonlítható. Bújjon kényelmes cipőbe, szerezzen egy jó térképet, és kezdje el felfedezni ezt a szabadtéri múzeumot. Valószínűleg el fog tévedni. Ám emiatt felesleges aggódnia, hiszen Velence területe mindössze 7,6 négyzetkilométer. Az a legjobb, ha eltéved, mert az igazi Velencét a nevezetességektől távolabb eső részekből ismerheti csak meg. Az utcák annyira összeszűkülnek, hogy a szomszédok könnyedén kezet rázhatnak a nyitott ablakban anélkül, hogy kihajolnának. Nehéz elképzelni, hogy az ember ilyen szűk helyen éljen, de a régi épületek életre kelnek a tarka vi
Online foglalások
Elérhetőség

BTA Utazási Iroda
Mobil: +36 20 9811 044
Tel/Fax: +36 27 350 531
Email: agency@bta-utazas.hu
(C) BTA Idegenforgalmi Kft. 2009.