Nyitóoldal Rólunk Elérhetőség Adatvédelmi nyilvántartás Szakvásárok
Utak
Ország:
Kategória:
Árkategória:
Utazási eszköz:

Felhasználói név: Jelszó: | Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Zágráb

Zágrábiak közlekedési információként azt mondják a külföldieknek, ha kocsival tíz perc alatt nem éri el úti célját, és még nem került a városon kívülre, akkor egészen biztosan eltévedt. Való igaz, a horvát főváros nem arról híres, hogy hatalmas, hanem sokkal inkább arról, hogy kicsi és kedves, no meg roppant hangulatos.

Sokaknak a felsővárosi (Gornij grad) Tkalcic utca a legkedvesebb, ahol mindkét oldalon egymásba érnek a kiskocsmák, kávéházak és nyáron a végeláthatatlan, egybefüggő teraszsoron csak abból lehet tudni, hogy már egy másik kávézóban vagyunk, hogy más színűek a széken a párnák, meg az asztalterítők. Télen, amikor a vendégek többnyire beköltöznek a fedett helyre, némelyik elé azért hősugárzót tesznek, és két-három asztalkát székekkel, hogy azok is élvezhessék a kávé ízét, akik nem karnak a füstgomolyban üldögélni.

A békés sörözgetés, netán a különlegesen finom horvát fehér- és vörösborok megkóstolása után nem kell sokat gyalogolni, mindössze két percet, hogy eljussunk a Kaptolra, amely nem más, mint a Káptalandomb, és amely I. László magyar királyról kapta nevét. Akkor, a XI. század végén épült a templom Szent István tiszteletére, és akkortól számítják a várost püspöki székhelynek. A Kaptol volt az első központja Zágrábnak, ahol az egyházi személyiségek laktak, míg nem sokkal később kialakult a nemesek és iparosok városrésze, a ma is hívogatóan hangulatos Gric, a Szent Márk tér környékén. A Kaptolon lévő székesegyház gótikus tornyai kimagaslanak a viszonylag alacsony házak közül, s az izgalmas látványt csak aláhúzza a környezet hihetetlen nyugalma.

Néhány méterre az itt érzékelhető békés hangulattól már zsivaj, szinte mediterrán légkör fogadja az arra járót. Ez nem más, mint a Dolac, vagyis a legkellemesebb zágrábi piac. A fedett részét a helybéliek a piac gyomrának nevezik. Érdemes benézni a Dolacra, mert lenyűgöző a zöldségek és gyümölcsök hihetetlenül gazdag választéka, a halas pultok kínálatáról már nem is beszélve.

A felsővárosi séta két elmaradhatatlan része az Opaticka utca és benne a Zabac nevű kávéház, ahol utolérhetetlen finomságú sütemények kínálják magukat. Ha tehetjük, ne álljunk ellen a csábításnak! Ha valaki az éttermekben tipikusan helyi ételt keres, némileg csalódik, mert talál ugyan "zágrábiasan" készült hússzeletet, de ezeknél összehasonlíthatatlanul izgalmasabbak a tengerpartról ideszármazott fogások. Ha ezekkel próbálkozunk, hamarosan az az érzésünk támad, mintha a tengerparton ücsörögnénk, mert a kagyló, a rák, a hal olyan friss, hogy aznap hajnalban kerültek az adriai halászok hálójába. A kontinentális ételek közül, már aki szereti, a legnépszerűbb a nyárson sült bárány (janjetina) és a szopósmalac (odojak). A Kőkapu (Kamenita vrata) boltíve alatt mindenképpen fogjuk halkra a hangunkat, nehogy megzavarjuk a csodatévő Fekete Mária kegyhelynél imádkozók áhítatát. A Kőkapu különb

Online foglalások
Elérhetőség

BTA Utazási Iroda
Mobil: +36 20 9811 044
Tel/Fax: +36 27 350 531
Email: agency@bta-utazas.hu
(C) BTA Idegenforgalmi Kft. 2009.