Nyitóoldal Rólunk Elérhetőség Adatvédelmi nyilvántartás Szakvásárok
Utak
Ország:
Kategória:
Árkategória:
Utazási eszköz:

Felhasználói név: Jelszó: | Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Bécs

Történelmi város Ki gondolná Bécs múlt századi hangulatú utcáit járva, hogy a város több mint kétezer éves? Kelta település helyén épült római helyőrségből fejlődött ki, majd a 13. századtól itt uralkodott a Habsburg-dinasztia. Fénykorát a 18. századtól kezdve az első világháborúig élte, amikor az Osztrák-Magyar monarchia fővárosa volt.

A császári főváros műemlékei ma ugyanolyan pompával és eleganciával fogadják a látogatókat, mint egykoron. A Hofburg, a Schönbrunni kastély, Savoyai Jenő herceg téli és nyári palotája (a Belvedere) régi fényében ragyog. Schönbrunn ma a leglátogatottabb osztrák műemlék – a világörökség része – , de egykor az európai politika forgószínpada volt.

A Habsburgok innen irányították az Osztrák-Magyar monarchia életét. A francia megszállás idején a városban lakott Napóleon, itt írta alá a pozsonyi és a bécsi békét, de itt született és halt meg Ferenc József is. E helyen jött létre a hidegháború idején a történelmi találkozó Kennedy és Hruscsov között. A palotákon kívül híresek és jellegzetesek templomai is, mindenek előtt a budai Mátyás-templom mintájául szolgáló, de jóval idősebb Stephansdom, amely központi fekvése miatt minden városnézés kiindulópontja. Bécs nemcsak a barokk, hanem a biedermeier, a rokokó és a klasszicizmus városa is. Valóságos kultusza volt – és van ma is – a szecessziónak, Bécs szülötte a 20. századi Európa egyik legvitatottabb építésze, Hundertwasser is, akinek egyenes falaktól és derékszögektől mentes háza ma zarándokhely.

Muzsikál a város

Bécs vitathatatlanul a zene fővárosa, ahol Gluck, Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert és a Strauss-família lakott és alkotott. Hogy a modern zenéről is essen szó, Bartók kortársai, a második bécsi iskola alapítói is az osztrák fővárosban szerezték darabjaikat: Berg, Schönberg, Webern. A bécsi Opera a világ egyik legjobbika, ahol a Bécsi Filharmonikusok játszanak. A jegyek – az állami támogatás ellenére – csillagászati összegbe kerülnek, kivéve az állóhelyeket, ám ezekért órákig kell sorba állni.

Nyugodtan fogja meg Bécs a múzeumok és képtárak városa is.

Száznál is több múzeuma közül világhírű a Kunsthistorisches Museum, amely a németalföldi mesterek képeinek egyik leggazdagabb gyűjteménye. Az Akadémián Hieronymus Bosch remekeiben, az Albertinában Dürer rajzaiban gyönyörködhetünk. Tavaly nyitották meg a „klasszikus” múzeumok (a Szépművészeti és Természettudományi) mögött az új múzeumnegyedet.

A kiállításokon kívül irodalmi, zenei, színházi és táncműhelyek kaptak helyet, így igazi kulturális negyed született a Burg mögött. Részben az egykori császári lóistállóból kialakított épü

Online foglalások
Elérhetőség

BTA Utazási Iroda
Mobil: +36 20 9811 044
Tel/Fax: +36 27 350 531
Email: agency@bta-utazas.hu
(C) BTA Idegenforgalmi Kft. 2009.