Nyitóoldal Rólunk Elérhetőség Adatvédelmi nyilvántartás Szakvásárok
Utak
Ország:
Kategória:
Árkategória:
Utazási eszköz:

Felhasználói név: Jelszó: | Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Berlin

Berlin az egy, a mozgalmas, az exkluzív

A mai Berlinre nem csak azok nem ismernek rá, akik a rendszerváltás előtt jártak ott utoljára, hanem azok sem, akik tavaly látták. Ha a Guinness-rekordok között létezne a leggyorsabban újjáépülő város kategóriája, akkor azt biztosan Berlin nyerné.

Lassan már azok sem emlékeznek rá, hol húzódott a hírhedt berlini fal, akik annak idején a nyugati oldalról többször is átnéztek a keleti oldalra, a direkt erre a célra épített emelvényekről. A fal és a tövében húzódó sáv helyén ma már irodaházak és lakóépületek állnak.

De nem csak ezért nehéz beazonosítani a fél évszázados megosztottság földrajzi határát, hanem azért is, mert, ha lehet, akkor talán a volt keleti oldal belvárosi része a hangulatosabb, az izgalmasabb, vendéglőkben, kávéházakban gazdagabb. Berlin minden ízében, minden részletében újra berlini.

Tele múzeumokkal, építészeti csodákkal, remek éttermekkel, gazdag áruházakkal, európai szinten meghatározó kulturális élettel. Aki azt hiszi, hogy egy rövid városlátogatás során megismerheti Berlint, nagyot téved. Hacsak nem híve a gyakori ismétléseknek...

Nagy döntés előtt álltak az új metropoliszt felépítő német és európai építészek a berlini fal leomlásakor. Újjáépítsék-e az egykori Berlint klasszicista házaival, közép-európai tereivel, sikátoraival, gigantikus sugárútjaival és birodalmi pompájával (amelyek egy része természetesen máig meghatározza sok városrész arculatát), vagy belevágjanak a földrész legnagyobb városi építkezésébe, és a történelmi sorsfordulók által üresen hagyott belvárosi telkeken, sőt egész városrészek hűlt helyén felépítsék minden idők legegységesebb és legmodernebb összefüggő belvárosát. Az utóbbit választották, de nem volt teljesen szabad a kezük.

A régi Berlin készen szállított egy hangulatot és egy életérzést, amelyet a több évtizedes kettéválasztás sem tüntetett el. A múlt század kultúrfővárosa és a húszas évek léha báljainak színtere, a nemzeteket és nyelveket magába olvasztó közép-európai metropolisz máig őrzi ezeket az emlékeket.

A királyi és császári Berlin pedig készen szállított olyan megkerülhetetlen alkotásokat, amelyek Berlin felülmúlhatatlan jelképeivé váltak. I. Frigyes király nevéhez fűződik az egyik, valóban "megkerülhetetlen" építmény, a Brandenburgi kapu. Az akkor Berlint övező erdőségben a király utat vágatott feleségének a pompás Charlottenburgi kastély felé. Az utat ma Unter den Lindenként ismeri a világ, ez talán Eur&oa

Online foglalások
Elérhetőség

BTA Utazási Iroda
Mobil: +36 20 9811 044
Tel/Fax: +36 27 350 531
Email: agency@bta-utazas.hu
(C) BTA Idegenforgalmi Kft. 2009.